Poldertoren | Pop-Up-Toren

Op 23 september 2017 konden inwoners van de Noordoostpolder ideeën aanleveren voor toekomstig gebruik van de Poldertoren in Emmeloord; de oproep is hier te vinden.

Onderstaand idee is door de maker van deze website aangeleverd.

 Poldertoren | Pop-Up-Toren

WikipediA: Pop-up is een concept dat wijst op de tijdelijke aard van een winkel, museum, restaurant enzovoort. Redenen om te kiezen voor een pop-upvestiging zijn onder andere de mogelijkheid om de markt af te tasten door een laagdrempelige inspanning of de wens om in te spelen op actuele omstandigheden. Gemeenten of eigenaren van een pand kunnen ervoor kiezen om zulke tijdelijke winkels of ateliers aan te trekken.

Het pop-up-concept wordt vaak toegepast op locaties die tijdelijk leeg staan en dan voor een tijdelijke periode een bepaalde bestemming krijgen. Dit principe wordt omgedraaid tot een paradoxaal concept: de toren staat altijd leeg en is altijd een Pop-Up-Toren.

De activiteiten die altijd tijdelijk worden toegestaan moeten passen bij de toren. Geen dure verbouwingen of ingewikkeldheden qua beheer. De toren is wat het is, dat is ook de charme van de toren. Wel kunnen eenvoudige voorzieningen worden aangebracht die voor de gemiddelde activiteiten nodig zijn.

De achterliggende gedachte is dat de Poldertoren niet alleen geografisch centrum is van de Noordoostpolder, maar ook een maatschappelijk centrum. Pop-up-activiteiten in de toren hebben in principe een niet of zeer beperkt commercieel karakter. De activiteiten zijn per definitie tijdelijk (variërend van uren tot enkele dagen en soms weken); te denken valt aan:

  • Culturele pop-up: bijvoorbeeld kleinschalige voorstellingen, workshops van kunstenaars, exposities, oefen- en opnameruimte voor artiesten, etc.
  • Start-up pop-up: bijvoorbeeld inspiratiesessies van en voor start-ups, demoruimte voor innovaties e.d.
  • Politieke pop-up: bijvoorbeeld een politieke partij die met de samenleving in gesprek wil, activiteiten in het kader van maatschappelijke democratie.
  • Maatschappelijke pop-up: bijvoorbeeld voor maatschappelijke organisaties die iets willen organiseren of tijdelijk een ruimte nodig hebben voor activiteiten.
  • Media pop-up: bijvoorbeeld radio-uitzendingen vanuit de toren, locatie om vlogs of videoclips op te nemen.
  • Educatie pop-up: bijvoorbeeld scholen die in de toren educatieve bijeenkomsten kunnen organiseren.
  • Culinaire pop-up: bijvoorbeeld een horecaondernemer of hobbykok die wil koken voor een groep inwoners.
  • Retraite pop-up: bijvoorbeeld een inwoner van de polder die een poosje rustig wil nadenken of aan een boek of scriptie werken.
  • Senior pop-up: bijvoorbeeld senioren die elkaar kunnen ontmoeten op basis van interesses.

Via de website poldertoren.com kan de toren (of losse ruimtes in de toren) geboekt worden. Voor iedereen is zichtbaar wie de toren boekt en waarom. Gebruikers worden geacht op de website iets te vertellen en/of te laten zien over hun activiteit in de Poldertoren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.